Kadının İnsan Hakları Derneği Mart- Nisan Bülteni

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 68’inci oturumuna katıldık ve paralel etkinlik düzenledik!
Bu yılki teması “Yoksulluğun ele alınması, kurumların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle finansman sağlanması yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılmasının ve kadınların ve kızların güçlendirilmesi” olan BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun (KSK) Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde 10-22 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenen 68. Oturumuna katıldık. Türkiye’den yoğun katılımın olduğu oturumda dünyanın farklı yerlerinden feministlerle çeşitli yan ve paralel etkinliklerde de buluşarak ortaklaşan ve farklılaşan deneyim ve mücadele yöntemlerimizi tartıştık. Ayrıca derneğimizden Berfu Şeker, KSK Genel Tartışma oturumunda Avrupa ve Orta Asya sivil toplum örgütleri adına sözlü bildirimde bulundu.

KSK kapsamında bu sene “Haklarımıza Saldırılar, Kadın Yoksulluğu ve Yoksullukla Mücadelede Feminist Stratejiler” isimli bir çevrimiçi paralel etkinlik de düzenledik.
Kolaylaştırıcılığını derneğimizin kurucularından Prof. Dr. İpek İlkkaracan yaptığı paralel etkinlikte Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uyan Semerci, Sussex Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Enstitüsü’nden Dr. Sohela Nazneen ve Feminist Fund Türkiye’den Pınar Ensari ile zorlu siyasi ortamlarda bile toplumsal cinsiyet eşitliği ve yoksulluğun azaltılmasını önceliklendiren dayanıklı ekonomiler oluşturma stratejilerini tartıştık

“Eşitlik için Belediyelerin Yapabileceği Çok Şey Var” politika belgemizi yayınladık!
Yerel yönetimlerden beklenti ve taleplerimizi Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Eğitici ağımızdan 14 katılımcıyla yürüttüğümüz anket çalışması sonucunda onların yereldeki deneyim, gözlem, eleştiri ve önerilerinden yararlanarak bir politika belgesi hazırladık. “Eşitlik için Belediyelerin Yapabileceği Çok Şey Var” başlıklı metnimizde yerel yönetimlerin farklı alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini nasıl sağlayabileceklerine yönelik politika önerilerimiz bulunuyor. Önümüzdeki dönemde politika öneri ve taleplerimiz çerçevesinde savunuculuk çalışmalarımıza devam edeceğiz.
 

CİSÜ Kadın+ Sağlığı çalışma grubu olarak Meclis’teydik!
Aktif üyesi olduğumuz CİSÜ Kadın+ Sağlığı Çalışma Grubu olarak şiddete maruz kalan kadınlara yönelik sağlık hizmet mekanizmalarının güçlendirilmesi için hazırladığımız politika belgemizi farklı siyasi partilerden milletvekilleri ve kadın kolları temsilcilerini mecliste ziyaret ederek ilettik. Siyasi partiler dışında ayrıca UNFPA Türkiye ve TTB ile görüşerek sağlık hizmet sunucularına yönelik olarak yürütülmesi gereken çalışmaları ele aldık.

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) & Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri (TCE)
Çanakkale'de feminist mücadelemiz büyüyor!
2-3 Mart tarihlerinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Farklıyız Eşitiz Derneği tarafından düzenlenen Geçmişten Günümüze Kadın Hareketi Sempozyumu`nda kadın hareketinin gündemlerine bir sunum yaptık. KİHEP katılımcılarının katkılarıyla kurulan ELDER, Fark- Et ve Kepez Özgür Dayanışma gibi pek çok örgütün katıldığı Anayasa değişikliğine ilişkin kampanya hazırlığına odaklanan savunuculuk atölyesini gerçekleştirdik. Sempozyum sonunda Fark-Et Derneği’yle KİHEP katılım belgelerini dağıttık.
Karabağlar Kent Konseyi'nde 20. KİHEP grup tamamlandı
Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi’nde 2009 yılından bu yana uygulanan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) 20’nci grubu tamamlandı. Karabağlar Belediye Başkanı’nın katılımı ve desteğiyle kapanış törenini gerçekleştirdik. Karabağlarda yaşayan 200`den fazla kadınla büyüttüğümüz bu dayanışma için eğiticilerimize ve katılımcılara çok teşekkürler!
Haklarımız için dayanışmaya!
Lions Kulübü Anadolu Yakası 118-Y üyesi kadınlarla 16 hafta süren Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı`nı (KİHEP) tamamladık ve 26 Nisan tarihinde grubu kapanış törenini gerçekleştirdik.
Deprem bölgesinde feminist dayanışmamız büyüyor
Hatay/Samandağ Mor Dayanışma Kadın Derneği’yle yürüttüğümüz Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı`nı (KİHEP) Hataylı kadınların katılımıyla tamamladık. 28 Nisan`da kapanış töreni gerçekleştirdik.
TCE Semineri özel sektör oturumu gerçekleşti
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri`nin özel sektör oturumu için Sheraton İstanbul Otel'i çalışanlarıyla bir araya geldik.
Avcılar Belediyesi'nde TCE Semineri yapıldı
KİHEP kurumsal işbirliği protokolümüzün de bulunduğu Avcılar Belediyesi ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen etkinlikler kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri gerçekleştirdik.
"It's a Girl Thing" etkinliğindeydik
Nodwin Gaming tarafından her yıl farklı bir ülkede genç kadınları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek üzere düzenlenen “It’s a Girl Thing” etkinliği bu yıl Türkiye’de İzmir Kitap Fuarı`ndaydı. 21 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte biz de İzmir Kadın Dayanışma Derneği ile gerçekleştirdiğimiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri ve stant çalışması ile yer aldık.
Yayınlarımız

Haklarımız için Bir Aradayız Çalıştay Raporumuz Yayında!
15-17 Eylül 2023 tarihlerinde Türkiye’nin farklı yerlerinden 25 farklı kadın, feminist ve LGBTİ+ örgütünden temsilciler olarak bir araya geldiğimiz “Haklarımız İçin Bir Aradayız!” Çalıştayı’nın raporu yayınlandı. Toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ hakları ve eşitlik karşıtı Anayasa değişikliği çalışmalarına istinaden Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu’nu kurduğumuz bu çalıştayda feminist ve LGBTİ+ örgütleri olarak birlikte tartıştığımız gündemleri okumak için tıklayın.


 

2023 Yıllık raporumuzun İngilizcesi yayında!
2023 yılı boyunca Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı, savunuculuk ve feminist bilgi üretimi alanlarında yürüttüğümüz, katkı sunduğumuz ve katıldığımız faaliyet, kampanya ve etkinlikleri derlediğimiz 2023 yıllık raporumuzun İngilizcesi yayında

Katıldığımız Etkinlikler
Ekonomik haklarımız var!
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile TOBB Çanakkale Kadın Girişimciler Kurulu'nun düzenlediği Çanakkale'nin Emekçi Kadınları ile 8 Mart Söyleşisi'ne “İş-Yaşam Dengesi Politikaları ve Ekonomik Hakları” başlıklı konuşmayla katkı sunduk.
 
Şiddet Zirvesi'nde KİHEP'in etkisini anlattık
Özyeğin Üniversitesi Uluslararası Hukuk Öğrencileri Birliği Kulübü (ILSA) tarafından düzenlenen Şiddet Zirvesi`nde KİHEP'in katılımcıları üzerindeki kadına yönelik şiddeti fark etme, önlem alma ve durdurmaya dair dönüştürücü etkilerini anlattık.
"Kürtaj Hakkım" projesi ve sağlık hakkımız
TAPV tarafından yürütülen Şiddete Maruz Kalan Kadınlara Yönelik Sağlık Hizmet Mekanizmalarının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda feminist sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve sağlık çalışanları ile birlikte kadına yönelik şiddetin önlenmesinde ve şiddete maruz kalan kadınların korunmasında doğrudan kadın örgütleri ve yerel yönetimlerde geliştirilebilecek stratejiler ve işbirliklerini konuştuk. Ayrıca aynı projenin değerlendirme ve kapanış toplantısında Kürtaj Hakkım Projesi Bağlamında Kadına Yönelik Şiddet ve Sağlık Hakkı üzerine bir sunum yaptık.
WAVE Güney Avrupa grubuyla bir araya geldik
Avrupa Şiddete Karşı Kadınlar Ağı (WAVE – Violence Against Women Europe Network) Güney Avrupa bölgesel grubu Mor Çatı’nın kolaylaştırıcılığında İstanbul’da bir toplantı düzenledi. Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Kıbrıs ve Yunanistan'dan feministlerin Türkiyeli feministlerle bir araya geldiği ve birlikte mücadele stratejilerini konuştuğu toplantıda biz de Türkiye’deki feminist ve kadın hareketinin haklarımıza yönelen saldırılara karşı mücadele etmek için yürüttüğü kampanya ve örgütlediği platformları anlattık.

Etkiniz Forumda'ydık 
18-19 Nisan 2024'te düzenlenen Etkiniz Forum'a katılarak insani kriz dönemlerinde insan haklarını izlemenin neden önemli olduğunu Türkiye’nin dört bir yanından gelen 200’ü aşkın sivil toplum örgütü temsilcisiyle birlikte tartıştık. Etkiniz Forum kapsamında düzenlenen deneyim oturumlarında ekibimizden Ezel Buse Sönmezocak’ın kolaylaştırıcılığında uluslararası insan hakları mekanizmalarıyla etkili ve sistematik iletişimin önemini tartıştık

Sürdürülebilirlik için Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Paneli
Sürdürülebilir Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği tarafından 17 Nisan`da düzenlenen “Sürdürülebilirlik için Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” panelinde sürdürülebilirlik için eşitliğin önemini, özel sektörün rolünü ve iyi işleri konuştuk

Nesiller Arası Eşitlik Çalıştayı
18-19 Mart'ta TOG ve UN Woman işbirliğinde 7 ilden 22 STK'dan 38 temsilciyle Nesiller Arası Eşitlik Çalıştayı'na katıldık. Türkiye'de gençlere ve toplumsal cinsiyet bağlamında gençlik çalışmalarına dair yapılan aktarımların yanı sıra bu alandaki sorun ve çözüm önerileri tartışıldı.

Dijital teknoloji ve kapsayıcı demokrasi atölyesi
Paperlab Kazakistan'ın düzenlediği Dijital Demokrasi İnisiyatifi’nin dijital teknoloji ve kapsayıcı demokrasi çalışmalarının bir parçası olan küresel atölye serisine katıldık. Yeni gelişen bu sivil ağ üzerinden gelecek dönemde de demokratikleşme süreçlerinde dijital araçların rolü ve dijital güvenlik alanlarında çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz.

Kürtaj hakkı için mücadele devam ediyor
Human Rights Funding Network'ün düzenlediği festivalde Türkiye'deki kürtaj hareketi ve mücadelesini aktardık. Damgalama, haksız yargılamalar, fiili yasaklar ve toplumsal cinsiyet karşıtı örgütlenmeler gibi zorluklara rağmen, dünyadaki çeşitli kürtaj hareketleri birçok kazanım elde etti ve yerel ile uluslararası örgütlenme arasındaki bağlantıları güçlendirdi. Gürcistan, Türkiye ve Polonya'dan aktivistler olarak farklı bağlamlarda ve acil durumlarda mücadeleyi sürdürmenin yollarını tartıştık.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube
Email
LinkedIn
© 2024 Kadının İnsan Hakları Derneği, Tüm Hakları Saklıdır.
Bu e-postayı web sitemiz aracılığıyla kaydolduğunuz için alıyorsunuz.

Adresimiz
Ağa Çırağı Sok. Pamir Apt. No:7 Kat:2 Daire:7 34437 Gümüşsuyu / İstanbul
Telefon: 0212 251 00 29
E-Posta: [email protected]