Kadının İnsan Hakları Derneği Kasım-Aralık Bülteni

Çankaya Belediyesi ile KİHEP İşbirliği Protokolü yenilendi

Çankaya Belediyesi ile 2016’dan beri süregelen işbirliğimizi sürdürülebilir kılmak için 2017’de imzaladığımız KİHEP İşbirliği Protokolü’nü, Ankara’daki KİHEP eğiticileri ve katılımcılarının da yer aldığı törende yeniledik. Protokol, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının devamlılığı açısından önemli bir adım oldu. Belediye personeline yönelik eğitimlerimiz ve kadın haklarını güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız devam edecek.

Çanakkale’de “Kentte Kadın Hareketlerine Bir Bakış: Görünmeyeni Görmek” sergisini açtık

Farklıyız Eşitiz Derneği, Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER) ve Kepez Özgür Kadın Dayanışma ile birlikte ve Çanakkale Belediyesi’nin desteğiyle "Kentte Kadın Hareketlerine Bir Bakış: Görünmeyeni Görmek" sergisini  Çanakkale Kent Müzesi'nde açtık. Kadınların toplumsal mücadelelerini ve kazandıkları haklarını görünürleştiren sergi, 1998’de Çanakkale’de başlayan Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) ile kentte oluşan kadın örgütlenmelerinin geçmişten bugüne uzanan sürecine ve Çanakkale’deki kadın hareketine odaklanıyor. 16 panoda KİHEP’in tarihçesi, kadın örgütlerinin kuruluşları ve faaliyetleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi’nin çalışmaları ile belediye ve Kent Konseyi’nin kadın odaklı projeleri yer alıyor.

Sergiyi görmek isteyenler 8 Mart 2025’e kadar Pazartesi hariç her gün 09.00-17.00 saatleri arasında Çanakkale Kadın Kent Müzesi’ni ziyaret edebilir. 

“30. Yılını Kutlayan Örgütlerle Mücadelemizin Yakın Geçmişine Birlikte Bakıyoruz” başlığında Feminist Buluşmalar’da yüz yüze bir araya geldik

Uzun bir aradan sonra Feminist Buluşmalar serimize kaldığımız yerden yüz yüze devam ediyoruz. 17 Kasım’da İstanbul’da "30. Yılını Kutlayan Örgütlerle Mücadelemizin Yakın Geçmişine Birlikte Bakıyoruz" başlığında KİH olarak Mor Çatı, Kadın Dayanışma Vakfı, KADER Ankara, Türk Kadınlar Birliği, KAOS GL, Lambdaistanbul ile bir araya geldik ve 30 yılda feminist ve LGBTİ+ hareketi olarak neler başardık, değişen mücadele yol ve araçlarımız neler ve biz nasıl değişiyoruz sorularını hep birlikte tartıştık.

Bu Kalabalığı Hatırla 3. Bölüm : Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu Kampanyaları belgeselimizi yayınladık 

2022'de başlattığımız ve feminist hareketin tarihindeki kampanyaları yeniden hatırlamayı ve bu hafızayla güçlenmeyi amaçladığımız bir sözlü tarih projesi olan Bu Kalabalığı Hatırla belgesel serimizin "Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu Kampanyaları" isimli 3. bölümünü Aralık ayında yayınladık. Bölümü buradan da izleyebilirsiniz

Belgeselin lansmanını 23 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirdik. Pınar İlkkaracan, Şenal Sarıhan, Zozan Özgökçe ve Öner Ceylan'ın katılımıyla hazırladığımız "Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu Kampanyaları" başlıklı yeni bölümü yönetmenler Vuslat Karan ve Burcu Melekoğlu ve konuklarımızın katılımıyla hep birlikte izledik. Akabinde katılımcılarla TCK ve Medeni Kanun kampanya süreçlerinden anekdotlarını dinlediğimiz yüz yüze bir söyleşi gerçekleştirdik.

Şiddetten uzak, özgür ve eşit yaşama hakkımız için mücadeleye devam edeceğiz!

Bir 25 Kasım’ı daha şiddetten uzak, özgür ve eşit yaşama hakkımıza yönelen patriyarkanın şiddetine duyduğumuz öfkeyle geride bıraktık. Öfkemiz, feminist mücadelemizi güçlendiriyor. Bıkmadan, usanmadan, bir kez daha ifade ediyoruz: Hayatlarımıza, varoluşlarımıza, en temel insan haklarımıza, arzularımıza, neşemize, özgürlük ve eşitlik tahayyülümüze yönelen patriyarkaya karşı biz feministler mücadele etmeye devam ediyoruz. Evde, işte, okulda ve meydanlarda her türlü engellemeye rağmen bir araya gelerek, direnerek, itiraz ederek, ısrar ederek, umut ederek, inancımızla ve öfkemizle mücadele ediyor, tarihe not düşüyoruz. KİH olarak 25 Kasım için yazdığımız bildiriyi buradan okuyabilirsiniz.

Ayvalık’ta dayanışmamızı büyütmeye devam ediyoruz

Kadın hakları mücadelemizi Ayvalık’ta daha da güçlendirmek amacıyla 26 Kasım’da Ayvalık Belediyesi ile KİHEP İşbirliği Protokolü’nü imzalayarak toplumsal cinsiyet eşitliği alanında önemli bir adım attık. Bu işbirliği kapsamında belediye personeliyle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri düzenledik.

27 Kasım’da ise Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Kadın Dayanışma Evi ve Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi ile birlikte Bu Kalabalığı Hatırla belgesel serimizin gösterimini gerçekleştirdik. Belgesel gösteriminin ardından kadın hareketinin kazanımları ve mücadelenin geleceği üzerine konuştuk. Ayvalık Belediyesi bünyesinde devam eden üç KİHEP grup çalışması ile birlikte yerelde kadın hakları mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz.

Yerelden Küresele/Küreselden Yerele: 30 Yılda Neler Olmaz ki? kitabımız yayında! 

KİH’in 30 yıllık feminist mücadele tarihini, yerel ve küresel bağlamda kadın hareketlerinin dönüm noktalarıyla ele alan kitabımız Yerelden Küresele/Küreselden Yerele: 30 Yılda Neler Olmaz ki? Türkçe ve İngilizce olarak yayında! Bu kitabı hazırlarken, geçmişteki kazanımlarımızdan yeniden ilham aldık ve geleceğe dair umutlarımız pekişti. Kitabın ilk tanıtımını 28 Kasım’da  İsveç Konsolosluğu’nda kadın örgütlerinden, sivil toplum kuruluşlarından ve basından katılımcılarla gerçekleştirdik

15 Aralık’ta ise derneğimizin üyeleri, çalışanları, dernekle yolu kesişmiş arkadaşlarımızla bir kahvaltı düzenleyerek kitabımızı paylaştık. Hem beraber hafızamızı tazeledik hem de dayanışmamızı güçlendirdik. Gelen tüm yol arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz. Dayanışmamız ve hayallerimiz etrafında şekillenen 30 yıllık bu mücadelenin tarihini sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyor, bu hafızanın sizler için de umut kaynağı olmasını diliyoruz.

KİHEP Şenliği’nde yüzlerce kadın buluştu!

Çanakkale, İzmir, Ayvalık ve Manisa’dan yüzlerce kadın büyük bir coşkuyla KİHEP Şenliği’nde bir araya geldi. Farklıyız Eşitiz Derneği ve ELDER ile birlikte düzenlediğimiz şenlik, Çanakkale Belediyesi’nin ev sahipliğinde 21-22 Aralık tarihlerinde gerçekleşti. Birinci gün açılış konuşmalarının ardından, İpek İlkkaracan “Mor Ekonomi” konulu sunumuyla ekonomik haklar ve bakım ekonomisini ele aldı ve KİH ile Çanakkale Belediyesi arasındaki KİHEP İşbirliği Protokolü yenilendi.

Etkinlik boyunca kadınlar olarak haklarımız temalı seramik, takı, çanta ve dans gibi sanat atölyeleri düzenlendi. Şenliğin ikinci günü, KİH’in 30 yıllık feminist mücadelesini anlatan Yerelden Küresele/Küreselden Yerele: 30 Yılda Neler Olmaz ki? kitabımızın lansmanı ile başladı. Eğiticiler ve katılımcılar deneyimlerini paylaştı.

Program, ELDER’in organizasyonuyla Çanakkale Kent Müzesi’nde açılan “Kentte Kadın Hareketine Bir Bakış: Görünmeyeni Görmek” sergisinin ziyaretiyle sona erdi. KİH olarak, KİHEP Şenliği’ni hayata geçiren tüm paydaşlara ve katılımcılara teşekkür ederiz.

ODOS Kampanyası kapsamında Kaos GL ile çevrimiçi “Anayasa Değişiklikleri ve Aile Söylemi: Eşitliği Hedef Alan Metinlerin Analizi” söyleşisi düzenledik

Üyesi olduğumuz Müslüman Toplumlarda Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu’nun (CSBR) her yıl 9 Kasım tarihinde gerçekleştirdiği Ortak Mücadele, Hep Birlikte (ODOS) Kampanyası kapsamında Kaos GL ile çevrimiçi “Anayasa Değişiklikleri ve Aile Söylemi: Eşitliği Hedef Alan Metinlerin Analizi” konulu bir söyleşi düzenledik. Işıl Kurnaz ve Berfu Şeker’in konuşmacı olduğu söyleşide hem Anayasa değişikliği tartışmaları hem de ailenin korunmasına ilişkin belge ve eylem planları tartışıldı.

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) & Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri (TCE)

Giresun’da kadın dayanışmasını güçlendirmek ve örgütlenmeyi desteklemek için bir araya geldik

9 Kasım’da Giresun Belediyesi ev sahipliğinde ve Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Giresun Şubesi işbirliğiyle kadınlarla bir araya geldik. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hareketinin kazanımları, savunuculuk kampanyaları ve güncel gelişmeler üzerine verimli bir buluşma gerçekleştirdik. Ayrıca, KESK bünyesinde yürütülen KİHEP grup çalışmalarını tamamlayan katılımcıların sertifika töreninde de yanındaydık.10 Kasım’da ise Giresunlu kadınlarla örgütlenme üzerine bir atölye düzenledik. Kadın dayanışmasını güçlendirmek ve örgütlenme süreçlerini desteklemek için yürüttüğümüz bu çalışmalar devam edecek.

KİHEP’li kadınlar Yasemin Yorulmaz için eylemdeydi

Marmaris’te, evli olduğu Tuncay Yorulmaz tarafından öldürülen Yasemin Yorulmaz için bir araya gelen KİHEP katılımcıları, kadınların yaşam hakkı için seslerini yükseltti. Marmaris Kent Konseyi Kadın Meclisi, ilçedeki diğer kadın kuruluşlarıyla birlikte basın açıklaması yaparak kadın cinayetlerine karşı mücadele çağrısında bulundu: “Kadınlar olarak, kendi hayatlarımız üzerinde söz sahibi olma hakkımızı savunmaya devam edeceğiz. Bizleri susturmak, özgürlüklerimizi kısıtlamak isteyen her türlü şiddet ve baskıya karşı duracak; adaletin sağlanması ve güvenli bir yaşam sürebilme hakkımızın korunması için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

Kadın ve Mücadele Derneği’ndeki ilk KİHEP grup çalışması tamamlandı

Ankara’da Kadın ve Mücadele Derneği'nde yürüttüğümüz ilk KİHEP grup çalışması tamamlandı. Katılımcılarımızın sertifika töreninde hep birlikteydik, bu süreçte birbirimizden güç aldık. Bu çalışma, KİH ile Kadın ve Mücadele Derneği arasındaki dayanışmanın ilk adımı oldu. Birlikte daha da güçlenerek yolumuza devam etmeyi diliyoruz! 

Narlıdere Belediyesi personeline yönelik TCE Seminerleri düzenledik

Narlıdere Belediyesi ile 2018 yılından bu yana KİHEP İşbirliği Protokolü kapsamında süren çalışmalarımız güçlenerek devam ediyor. 5-6 Kasım tarihlerinde Narlıdere Belediyesi’ndeki tüm müdürlüklerden görevlendirilen yaklaşık 60 personele yönelik TCE Seminerleri gerçekleştirdik. 

KİHEP eğiticileri için 3. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminer Oryantasyonu düzenlendik

Ankara’da yüz yüze gerçekleştirdiğimiz 3. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TCE) Seminer Oryantasyonu’nda, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Yozgat’tan 12 KİHEP eğiticisiyle bir araya geldik. Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Seminerlerini eğiticilerimiz aracılığıyla yaygınlaştırmayı amaçladığımız bu buluşma, eğiticilerimizin bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına da olanak sağladı.

Alaşehir Belediyesi'nden 25 Kasım’da Adalet, Laiklik ve Kadın Paneli

Alaşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde, kadınların haklarını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek üzere Adalet, Laiklik ve Kadın Paneli gerçekleştirdi. Panel programına açtığımız stant ile destek verdik. Haklarımız Var! kitapçıklarımız ve çeşitli materyallerimizi Alaşehirli kadınlarla buluştu.
İstanbul'un ilçelerinde KİHEP gruplarımız devam ediyor

Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle 19 Aralık'ta başlayan KİHEP grubu Beşiktaş Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi'nde devam ediyor. Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezleri'nde ise KİHEP grupları yeterli başvuru sayısına ulaştıkça açılıyor. Detaylı bilgi ve başvuru için Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz. Son olarak şubat ayında Eyüpsultan Belediyesi ESMEK'te bir KİHEP grubumuz başladı. Yeni başlayacak KİHEP gruplarından haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. 
Yayınlar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne KAOS GL v. Türkiye Davası için 3. taraf görüşü sunduk

KİH olarak, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve ÜniKuir ile birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) Kaos GL / Türkiye (Başvuru no. 27507/23 ve 5797/22) davasına ilişkin ortak bir üçüncü taraf görüşü sunduk. Görüşte, Türkiye’de kadın ve LGBTİ+ hak savunucularının barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına yönelik son dönemde dozu gittikçe artan sistematik ihlallere odaklanırken, idari yasakların ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaların ayrımcı niteliğinin altını çizdik. Söz konusu 3. taraf görüşüne buradan ulaşabilirsiniz. 

Katıldığımız Etkinlikler

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileriyle buluştuk

5 Kasım’da “Sivil Toplum ve Gönüllülük” dersi kapsamında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Hizmet öğrencileriyle bir sosyal hizmet aracı olarak KİHEP’i, feminist hareketin gündemini ve kampanyaları konuştuk.

25 Kasım’da Akhisar’da Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Söyleşisi’ndeydik

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Akhisar Belediyesi ve Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi ile birlikte bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşide, İstanbul Sözleşmesi, KİHEP’in etkileri ve kadına yönelik şiddetle mücadelede haklarımız ele alındı. Ayrıca Manisa ve İzmir’deki kadın örgütlenmesi deneyimleri paylaşıldı, yerel yönetimler ve kadın hareketleri arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı. Halihazırda belediye personeline yönelik yürüttüğümüz KİHEP çalışmalarının devam ettiği Akhisar Belediyesi ile işbirliğimiz önümüzdeki dönemde de sürecek.
 
25 Kasım’da Kıraathane Kadın Konuşmaları’nın konuğuyduk

25 Kasım’da Kıraathane İstanbul’un davetiyle Kadın Konuşmaları’na katılarak “Toplumsal Cinsiyet Temelli Şiddetle Mücadelede Cezasızlık, Koruyucu Önleyici Politikalar ve İstanbul Sözleşmesi” üzerine bir video çekimi gerçekleştirdik. Türkiye'de toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede karşılaşılan cezasızlık sorununu, resmi veriler ve bilimsel çalışmalar çerçevesinde ele aldığımız, ayrıca toplumsal cinsiyet temelli şiddetle mücadelede geliştirilmesi gereken koruyucu ve önleyici politika ve mekanizmalara değinerek, ulusal ve uluslararası düzeyde atılması gereken adımlar üzerinde durduğumuz videoyu buradan da izleyebilirsiniz. 
7-10 Aralık Haklar Sempozyumu’na katıldık

Fındıklı Belediyesi’nin 7-10 Aralık’ta düzenlediği Haklar Sempozyumu’ndaydık. Konuşmacı olarak yer aldığımız Kadın Hakları oturumunda, 2011’den 2024’e uzanan bir perspektifle kadın hareketinin güncel mücadele alanlarını gelen katılımcılarla beraber tartıştık.
 


İstanbul Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Günleri'nde öğrencilerle bir araya geldik

19 Aralık tarihinde İstanbul Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Günleri kapsamında İstanbul Üniversiteli öğrencilerle bir araya gelerek Genç KİHEP çalışmamızdan, Yerelden Küresele/ Küreselden Yerele: 30 Yılda Neler Olmaz ki? kitabımızdan bahsettik ve kadın hareketinin kampanyalarını konuştuk.
Havle Kadın Derneği’nin düzenlediği Örgütlü ve Güçlü Bir Feminizm İçin: Uluslararası Konca Kuriş Konfernası’ndaydık

Havle Kadın Derneği’nin “Örgütlü ve Güçlü Bir Feminizm İçin: Uluslararası Konca Kuriş Konfernası”nın katılımcıları arasındaydık. KİH olarak 23 örgütle birlikte yürüttüğümüz Hepimiz için Anayasa Koordinasyonu kampanyamızı anlattığımız bir bildiri sunduk. Sonrasında, iktidarın LGBTİ+/başörtülü ikiliği yaratmaya çalıştığı Anayasa değişikliği teklifine karşı kesişimsel ve geniş bir ittifakla ördüğümüz dayanışmanın hepimize verdiği umut ve direnci katılımcılarla birlikte konuştuk. 
6284: Kadınların Güvencesi

Yürütme Kurulu üyesi olduğumuz İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi ile birlikte, 22 Aralık’ta kadına yönelik şiddetle mücadelede en önemli araçlardan biri olan 6284 sayılı Kanun üzerine bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinlikte, Bu Kalabalığı Hatırla belgesel serisinin 2. bölümü olan 6284’ü izledik. Belgesel gösteriminin ardından katılımcılarla haklarımız, mücadelemiz ve dayanışma alanlarımız üzerine konuştuk. 
 

DEMOS’la beraber SU Gender Konferansı’ndaydık

Sabancı Üniversitesi SU Gender Konferansı kapsamında KİH ve DEMOS olarak Türkiye’deki toplumsal cinsiyet karşıtlığının siyasi bağlamını ve bunun sivil topluma etkisi üzerine bir atölye yaptık.

Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü öğrencileriyle buluştuk

Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü öğrencilerinin “Mesleki Örgütlenmenin Önemi” dersine konuk olarak cinsel sağlık ve üreme sağlığı alanındaki faaliyetlerimiz ve hak temelli savunuculuk üzerine bir sunum yaptık. 

15. AWID Forumu’ndaydık

2-5 Aralık tarihlerinde Bangkok’ta düzenlenen 15. AWID (Association for Women's Rights in Development) Forumu’na katıldık. Dünyanın dört bir yanından feministleri bir araya getiren bu etkinlik, feminist hareketin güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için ortak mücadele alanları yaratılması açısından önemli bir buluşma oldu.

Forum, 40 yılı aşkın süredir küresel feminist dayanışmayı güçlendirmek için çalışan AWID tarafından her dört yılda bir düzenleniyor. Pandemi nedeniyle en son 2016’da yüz yüze gerçekleştirilen etkinlik, sekiz yıl sonra binlerce feministin bir araya gelmesiyle büyük bir heyecan ve coşku yarattı. Bu yılın teması olan “Dayanışma İçinde Bağ Kurmak, İyileşmek, Gelişmek”in odağında (Rising Together: Connect, Heal, Thrive), yükselen otoriter sağ rejimlere, savaşlara, soykırımlara, sömürgeciliğe ve patriyarkal baskılara karşı mücadele ederken, dayanışmanın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü hatırlamak ve pekiştirmek vardı. 

Dünyanın farklı yerlerinden 4.000’i aşkın feministin buluştuğu forumda, hayal gücümüzü genişletmek, dayanışma bağlarımızı güçlendirmek ve hep birlikte daha adil, eşit ve özgür bir dünya inşa etme umudumuzu tazelemek için bir aradaydık. Foruma dair izlenimlerimizi detaylı bir rapor haline getiriyoruz, yakında sizlerle paylaşacağız. O zamana kadar Bangkok’tan, binlerce feministin mesajını sizlere iletmek istiyoruz:

“Yalnız değilsiniz, birlikte güçlüyüz! Yaşasın Feminist Dayanışmamız!”
27. Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’na katıldık

Bu yıl 2-4 Kasım’da Kadın Dayanışma Vakfı’nın ev sahipliğiyle Ankara’da gerçekleşen 27. Sığınaklar Kurultayı’na KİH olarak biz de katıldık. “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Yerini Tekrar Düşünmek” başlığıyla gerçekleşen kurultayda 31 Mart yerel seçimleri sonrasında, yerel yönetimlerden cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair taleplerimizi dile getirdik.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kadın örgütleri buluşması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 13 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen kadın örgütleri buluşmasına katıldık. İBB’nin kadın alanında İBB Kadın, Mahalle Evleri, Kadın Sığınağı, İSMEK, İSADEM, Kadın Destek Hattı birimleri üzerinden yürütmekte olduğu kadın çalışmalarını dinlediğimiz toplantıda, kadın örgütleri olarak belediye ile işbirliği kuracağımız alanları tartıştık. 

Avcılar Belediyesi’nde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Acil Eylem Çalıştayı gerçekleşti

22 Kasım’da Avcılar Belediyesi “Birlikte daha güçlüyüz!” mottosuyla Kadına Yönelik Şiddete Karşı Acil Eylem Çalıştayı gerçekleştirdi. Belediye çalışanları ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı çalıştayda masalara ayrılıp tartışmalar yürütüldü. Kadına yönelik şiddeti ve toplumsal cinsiyet eşitliğini tartıştığımız masada iyi uygulama örnekleri ve şiddeti önleyici mekanizmalar konuşuldu. 


Beyoğlu’nun ilk Kadın Danışma ve Yaşam Merkezi’nin açılışındaydık

25 Kasım’da Beyoğlu’nun ilk Kadın Danışma ve Yaşam Merkezi açılışındaydık. Belediyelerden taleplerimiz arasında da olan kadın danışma merkezlerini, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için önemli bir adım olarak görüyoruz. Aynı semtte bulunan bir dernek olarak biz de danışma merkezine çalışmalarımızla destek olacağız.
 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Şiddet Önleme Çalıştayı’na katıldık

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Şiddet Önleme Çalıştayı’na katıldık. Çalıştay sonrasında Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığını ziyaret ederek belediye bünyesinde yürütülecek KİHEP grup çalışmaları üzerine konuştuk. 

Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler II Projesi kapanış etkinliğine katıldık

ILO Türkiye tarafından gerçekleştirilen Kadınlar için Daha Çok ve Daha İyi İşler II Projesi’nin 16 Aralık’taki kapanış etkinliğine katıldık. Ekonomik haklar alanında son 10 yılda önemli işlere imza atan projeye, KİH olarak Kadının İnsan Hakları Eğitimi ve TCE Seminerleri ile ilk fazda katkı sunmuştuk.

25 Kasım’da Şişli Meydanı’nda kadınlarla buluştuk

Şişli Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Şişli Meydanı’nda düzenlenen Kadın El Emeği Pazarı’nda bizim için de bir stant ayrılmıştı. Şişli’de yaşayan kadınlar hem el emeği ürünleri sergiledi ve satış yaptı hem de standımızı ziyaret edip yayınlarımızı inceleme imkanı buldu. Ayrıca Şişli Belediyesi işbirliği ile çağrıcısı olduğumuz 27 Kasım’daki Gece Koşusu’nda da katılımcılarla  bir aradaydık.
 
Ziyaretler

Akdeniz Kadın Fonu'nu (Mediterranean  Women's Fund) ofisimizde ağırladık

Ziyaretleri sırasında, derneğimizi tanıtarak yürüttüğümüz çalışmalar hakkında bilgi verdik. KİHEP Şenliği ve 30. yıl kitabımız üzerine konuştuk. Ayrıca, feminist hafıza ve arşivcilik üzerine verimli bir sohbet gerçekleştirdik. 


Eyüpsultan Belediyesi’ni ziyaret ettik

18 Aralık’ta Eyüpsultan Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nü ziyaret ederek Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Öznur Sarıahmetoğlu’yla bir araya geldik, kendisinden belediyenin hizmetlerini dinledik. Belediyenin kadın çalışmalarını desteklemek için olası işbirliklerini de görüştüğümüz toplantıya ev sahipliği yaptıkları için Eyüpsultan Belediyesi’ne teşekkür ederiz.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube
Email
LinkedIn
© 2024 Kadının İnsan Hakları Derneği, Tüm Hakları Saklıdır.

Adresimiz
Ağa Çırağı Sok. Pamir Apt. No:7 Kat:2 Daire:7 34437 Gümüşsuyu / İstanbul
Telefon: 0212 251 00 29
E-Posta: [email protected]

Bültenimize abone olmak için tıklayın.