Kadının İnsan Hakları Derneği Ağustos-Eylül-Ekim Bülteni

14. KİHEP Eğitici Eğitimi’ni gerçekleştirdik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Ataşehir Belediyesi, Akhisar Belediyesi, Alaşehir Belediyesi, Kolektif Etki Programı Derneği, Hayata Destek Derneği, Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği, Farklıyız Eşitiz Derneği, Rosa Kadın Derneği, Mor Dayanışma Kadın Derneği’nden 25 eğiticinin katılımıyla 14. KİHEP Eğitici Eğitimi’ni 16-19 Eylül tarihlerinde İstanbul Büyükada’da gerçekleştirdik.

Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Batman, Çanakkale, Diyarbakır, Erzincan, Hatay, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin ve Şanlıurfa'daki yerel yönetimlerde çalışan ya da sivil toplum kuruluşlarında görev alan veya gönüllü olarak katkıda bulunan eğiticilerimiz iki haftalık eğitimden sonra KİHEP gruplarını açmaya hazır! Birlikte haklarımızı öğrenmeye ve dayanışmamızı büyütmeye devam ediyoruz!

İstanbul Sözleşmesi 10 Yaşında!

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesinin 10. yıldönümü olan 1 Ağustos 2024’te, İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadeledeki kritik rolüne bir kez daha vurgu yaparak bir an evvel sözleşmenin yeniden imzalanması ve etkin bir şekilde uygulanması çağrımızı yineledik.

Türkiye’nin CEDAW tarafından 8. Gözden Geçirilme süreci kapsamında hazırlanan ara rapora katkımızı sunduk

Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini CEDAW Komitesi düzenli aralıklarla inceliyor. Komite, 2022 yılında Cenevre’de düzenlediği oturumlar sonunda Türkiye’den üç kritik başlıkta acil adım atmasını talep etmişti: kadın cinayetleri ve haksız tahrik indiriminin uygulamaları, kadınların siyasi ve kamusal alana eşit katılımı, kadın hakları savunucularının örgütlenme ve ifade özgürlüğünün sağlanması. Bu konudaki gelişmelere ilişkin olarak Türkiye’den ara rapor talep etmişti. CEDAW Komitesi’ne biz de KİH olarak parçası olduğumuz CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu ile birlikte ilgili başlıklarda feminist gözlem ve değerlendirmelerimizi içeren raporumuzu Komite’ye sunduk.

Türkiye'nin Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) 4. Gözden Geçirilme süreci kapsamında, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında hazırladığımız raporu İnsan Hakları Konseyi’ne sunduk

Türkiye'nin EPİ 4. Gözden Geçirilmesi kapsamında İnsan Hakları Konseyi’nin ve diğer ülkelerin Türkiye’nin insan hakları taahhütlerini ne denli yerine getirip getirmediğini inceleyeceği gözden geçirme oturumları 2025 Nisan-Mayıs aylarında Cenevre’de gerçekleşecek. Bu oturumlar öncesi İnsan Hakları Konseyi’ne Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları alanındaki yükümlülüklerine ilişkin bilgi vermek amacıyla Kadın Koalisyonu Uluslararası Çalışma Grubu, Mor Çatı ve Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği ile birlikte ortak rapor hazırladık ve Konsey’e ilettik. Rapor, kadına yönelik şiddetle mücadelede atılması gereken yasal ve idari adımlar, kadınların siyasal ve kamusal alana eşit katılımının önündeki sorunlar, örgütlenme ve ifade özgürlüğü, kürtaja erişim, kapsamlı cinsellik eğitimleri gibi çeşitli başlıklara ilişkin sorun ve çözüm önerilerimizi içeriyor. Ayrıca, Türkiye’de bu zamana kadar EPİ kapsamında sadece kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan ilk rapor olma özelliğini taşıyor.

Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) & Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri (TCE)

Konyaaltı Belediyesi’yle KİHEP İşbirliği Protokolü’nü imzaladık

Antalya Konyaaltı Belediyesi ile KİHEP İşbirliği Protokolü’nü imzaladık. KİHEP eğiticileri ve katılımcılarının bir araya geldiği törende, belediyenin kadınlara yönelik şiddetle mücadele, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini giderme, yasal haklara erişim ve kadınların siyasete katılımı konularında sunduğu hizmetleri değerlendirdik. Ayrıca, yeni açılacak KİHEP gruplarına yönelik planları ele aldık. Bu protokolle birlikte işbirliği içinde olduğumuz belediye sayısı 17’ye ulaştı. Önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerle bu ortaklıklarımızı güçlendirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi’yle yeni KİHEP gruplar açılıyor!

İstanbul Kent Konseyi Kadın Meclisi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul genelinde yeni dönemde başlayacak KİHEP grupların planlamasını yaparken yeni gruplar için de çağrıya çıktık. Katılım için formu İstanbul Kent Konseyi ve KİH Instagram hesaplarında bulabilirsiniz.

Arkadaşını Al Gel Platformu’yla TCE Semineri gerçekleştirdik
 
Sporda cinsiyetçi yaklaşıma karşı farkındalık yaratmak amacıyla kadınlarla birlikte futbol maçları düzenleyen Arkadaşını Al Gel Platformu gönüllüleri ile dernek ofisimizde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri gerçekleştirdik. Seminerin ardından kadınlar olarak Feriköy Futbol Sahası’nda futbol maçı yaptık. 
Katıldığımız Etkinlikler
Sivil Toplumu Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) Sivil Sesler Festivali'ndeydik

Bu yıl yedincisi düzenlenen Sivil Sesler Festivali, Ankara TED Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. “Güçlü Sivil Toplum” temasının ele alındığı festivalin demokrasinin geleceğinin tartışıldığı açılış oturumunda yer aldık. KİH, Gençlik Örgütleri Forumu Türkiye (GoFor) ve Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği’nden (SGDD-ASAM) konuşmacıların yer aldığı, Yıldız Tar’ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda; siyasal katılım, kamu ile sivil toplum işbirliği ve temsiliyet gibi demokrasinin temel bileşenlerini ele aldık. Bu bağlamda, KİHEP’in yerelde ve ulusalda yürüttüğü çalışmaların kadınların yaşamlarına ve demokratikleşme sürecine sağladığı katkıları paylaştık. Festivale ayrıca dernek materyallerimizin bulunduğu standımızla destek verdik. İşbirliği geliştirme fırsatları yakaladığımız stant alanında yayınlarımız pek çok kadına ulaştı.

Hafıza Merkezi’nin Deneyim Aktarımları toplantısında uluslararası mekanizmalar konulu bir konuşma yaptık

Hafıza Merkezi’nin 12. Deneyim Aktarımları toplantısına katılarak CEDAW izleme süreci ve bu konuda KİH olarak on yıllara yayılan deneyimimizi aktardığımız bir sunum yaptık. 9 örgütten 22 sivil toplum üyesinin katıldığı buluşmada CEDAW izleme mekanizmasına dahil olmak isteyen örgütlerin neler yapabileceğine dair bilgi ve deneyimlerimizi paylaştık. 

ELDER Kız Kıza Buluşmalar
 
Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER) tarafından Morabbin Parkı'nda bulunan El Emeği Satış Alanı’nda gerçekleştirilen Kız Kıza Buluşmalar etkinliğine katıldık. KİHEP katılımcıları tarafından kurulan ve dernek tüzüğü gereği tüm üyelerinin KİHEP’e katılma zorunluluğu bulunan ELDER’li kadınlar ile KİHEP’in hayatlarımıza, örgütlenmemize ve mücadelemize etkilerini konuştuk.

Uluslararası Demokratik Enstitü (NDI) Türkiye’nin davetiyle “Otoriter Ülkelerde Kolektif Eylem ve İyi Örnekler” başlığında bir sunum yaptık

NDI Türkiye'nin davetiyle Macaristan ve Türkiye’den üniversiteli gençlerin bir araya geldiği kampa katılarak “Otoriter Ülkelerde Kolektif Eylem ve İyi Örnekler” başlığı altında İstanbul Sözleşmesi kampanyalarına odaklanan bir sunum yaptık. Sunumun ardından soru cevap bölümünde İstanbul Sözleşmesi karşıtlığının benzer deneyimlerle ilerlediği Macaristan’dan gelen öğrenciler kendi deneyimlerini Türkiyeli gençlerle paylaştı, iki ülke arasındaki benzerlik ve farklılıklar tartışıldı. 

Amed’de Bir Başka Siyaset Okulu’nda “İktidarın Hukuku ve Cinsiyeti” başlıklı bir konuşma yaptık

Dayanışmanın Kadın Hali Derneği'nin (DAKAHDER) düzenlediği ve kadın siyasetini, iktidarı, kuir politikanın imkanlarını ve barış inşasını konuştuğumuz Amed’de Bir Başka Siyaset Okulu’na katılarak “İktidarın Hukuku ve Cinsiyeti” başlıklı bir sunum yaptık. Kadına yönelik şiddet vakalarında karşılaştığımız cezasızlık olgusunu ve nedenlerini farklı boyutlarıyla ele aldığımız sunumda kadın hareketinin geçmişten bugüne ısrarlı mücadelesi neticesinde kazanımla sonuçlanan yasa değişikliklerini de inceledik.

 
Femena Öz ve Kolektif Bakım Eğitici Eğitimi
Ortadoğu ve Asya bölgesindeki kadının insan hakları savunucularını, feminist örgütleri ve hareketleri desteklemeyi amaçlayan Femena’nın Ermenistan’da düzenlediği esenlik, öz ve kolektif bakım eğitici eğitimine katıldık. İran, Suriye, Yemen, Mısır, Sudan, Ürdün, Filistin, Lübnan’dan katılımcıların bulunduğu toplantıda feminist mücadele içerisinde bireysel iyilik halinin korunmasına ilişkin stratejileri konuştuk.

 

6284 için Seferberliğe

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun 6284 sayılı Kanun’un etkin uygulanması amacıyla başlattığı yeni kampanyası Biz Yazdık Biz Uygulatacağız 6284 İçin Seferberliğe kampanyasının tanıtımına katıldık. Kadının İnsan Hakları Derneği olarak kısa bir konuşma da yaptığımız etkinlikte kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici koruyucu politikaların ve 6284’ün önemine vurgu yaparak İstanbul Sözleşmesi’ne acilen geri dönülmesi gerektiği çağrımızı bir kez daha yineledik.

Kadın Örgütleri ile Güç Birliği Toplantısı: Kadınlara yönelik şiddet konusunda farkındalık artırma çalışmaları

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi’nin davetiyle Türkiye’de Kadınların Adalete Erişiminin Desteklenmesi ortak projesi kapsamında düzenlenen “Kadın Örgütleri ile Güç Birliği Toplantısı: Kadınlara yönelik şiddet konusunda farkındalık artırma çalışmaları” başlıklı toplantıya katıldık. Toplantıda kadınların adalete erişimi ve toplumsal cinsiyet karşıtı söylem ve politikalara karşı geliştirilen stratejilere ilişkin farklı ülke örneklerinden deneyimleri dinledik ve Türkiye’deki ortak sorunlar ve mücadele yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunduk.

Avcılar Belediyesi Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP)

Avcılar Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün, 2024-2029 yıllarını kapsayan Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlıkları çerçevesinde düzenlediği odak grup toplantısına katıldık. Avcılar Belediyesi temsilcileri tarafından kadınlara yönelik hizmetler ve bakış açısı aktarıldıktan sonra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve belediye çalışanları grup çalışmaları yürüttü. Anayasal haklar, eğitim, istihdam, sağlık temalarında toplumsal cinsiyet perspektifiyle Avcılar’da verilebilecek hizmetlere yönelik deneyim paylaşımı yapılırken eşitlikçi hizmet önerilerinde bulunuldu.

Maltepe Belediyesi Stratejik Planlama Çalıştayı

Maltepe Belediyesi’nin 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı'na katıldık. Bu stratejik plan, belediyenin önümüzdeki beş yıl boyunca hedeflerini, temel ilkelerini ve önceliklerini belirlemek amacıyla hazırlanıyor. Çalıştay, yurttaşların, sivil toplum örgütlerinin ve belediye çalışanlarının farklı temalarda gruplara ayrılıp hazırladığı sunumlarla şekillendi. Amaç, belediyenin geleceğini planlarken paydaşların görüşlerini alarak stratejiler geliştirmek ve ortak bir yol haritası oluşturmaktı. Biz de Maltepe Belediyesi’nin yerel yönetim anlayışına ve stratejik planlama sürecine önerilerimizle katkımızı sunduk.

Çanakkale Troia Festivali

Çanakkale Belediyesi tarafından düzenlenen 61. Uluslararası Troia Festivali’ “Barışa Kanat Olmak” temasıyla gerçekleşti. Psikodramatist Hande Karakılıç Üçer ile beraber kolaylaştırıcılığını yürüttüğümüz sosyodrama yaşantı grubunda eşitlik, dayanışma ve kadının insan haklarına dikkat çektik. 

Türkiye Belediyeler Birliği’ni (TBB) ziyaret ettik

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan’ı Ankara’da TBB ofisinde ziyaret ederek yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmek için yapabilecekleri üzerine sohbet ettik. Ziyarette KİH olarak yerel yönetimlerden beklenti ve taleplerimizi, KİHEP eğiticilerinin yereldeki deneyim, gözlem, eleştiri ve önerileriyle derleyerek hazırladığımız bilgi notumuzu da sunduk.

Ziyaretler

CHP Kadın Kolları, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, İstanbul il/ilçe kadın yöneticileri ofisimizi ziyaret etti

CHP Kadın Kolları, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, İstanbul il/ilçe kadın yöneticileri ile birlikte ofisimizi ziyaret etti. Yerel yönetimlerle gerçekleştirdiğimiz KİHEP ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Seminerleri işbirliğinin toplumsal dönüşümdeki önemini vurguladık. Ayrıca, şiddeti önlemenin yol haritası olan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının gerekliliğini ve Aile Eylem Planı’nın devletin sorumluluğu olan bakım emeğini kadınlara yüklemesi konusundaki eleştirilerimizi paylaştık.

Kürtaj Hakkım! Projemiz kapsamında Safe Abortion Action Fund’ı ofisimizde ağırladık!
Safe Abortion Action Fund, Mor Çatı ve Women on Web ile ortak çalışmamız olan Kürtaj Hakkım! Projemiz kapsamında bizi ziyaret etti. Kürtaj başta olmak üzere cinsel ve bedensel haklara erişime ilişkin Türkiye’nin mevcut durumunu aktardığımız ziyarette ayrıca kürtaja erişimde yaşanan sorunlara yönelik çözüm önerilerini konuştuk. 

Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube
Email
LinkedIn
© 2024 Kadının İnsan Hakları Derneği, Tüm Hakları Saklıdır.

Adresimiz
Ağa Çırağı Sok. Pamir Apt. No:7 Kat:2 Daire:7 34437 Gümüşsuyu / İstanbul
Telefon: 0212 251 00 29
E-Posta: [email protected]

Bültenimize abone olmak için tıklayın.