Kadının İnsan Hakları Derneği Nisan-Mayıs-Haziran Bülteni

KİHEP’ten haber var!

KİHEP ile kadın dayanışmamızı büyütmeye devam ediyoruz. Alaşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Karaduvar Mahallesi’nde KİHEP grubu yürüten eğiticilerimizi süpervizyonlarla destekledik.

Ayrıca,

  • Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Atakent Kadın Danışma Merkezi’nde, 
  • Adana Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı işbirliğinde farklı müdürlüklerde görevli 26 kadın personelin katılımıyla Seyhan Kent Meydanı Kadın Akademisi’nde,
  • Avcılar Belediyesi Kadın Aile Müdürlüğü bünyesinde,
  • Ataşehir Belediyesi işbirliğiyle yürütülen Mevlana Ataevi Sosyal Hizmet Merkezi’nde,
  • Ankara Yenimahalle Kent Konseyi Kadın Meclisi ev sahipliğinde,
  • Bu yıl ilk defa Türk Psikologlar Derneği (TPD) Genel Merkez’in katkılarıyla TPD üyesi psikolog ve psikoloji öğrencileriyle,

KİHEP gruplarımız tamamlandı! 

Adana Büyükşehir Belediyesi’yle KİHEP İşbirliği Protokolü imzaladık

KİHEP İşbirliği Protokolü’nü Adana Büyükşehir Belediyesi ile imzalayarak yerel yönetimlerle sürdürdüğümüz işbirliğine bir yenisini daha ekledik.
İşbirliği protokollerimiz aracılığıyla KİHEP gruplarımızın, belediye personeline yönelik eğitimlerimizin ve kadın haklarını güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızın sürdürülebilir olmasını amaçlıyoruz.

Diyarbakır’da kadın dayanışmasını birlikte örgütlüyoruz

Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği’nin katkılarıyla yürütülen KİHEP grubumuz tamamlandı. Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa KİHEP eğiticilerinin de katıldığı kapanış töreninde, katılımcıları Kayapınar Belediyesi, Bağlar Belediyesi, Sur Belediyesi ve Yenişehir Belediyesi’nde çalışan kadınlardan oluşan KİHEP grubu katılım belgelerini aldı. Sonrasında Bu Kalabalığı Hatırla belgesel serisinin gösterimi ve güncel kadın hareketine dair söyleşimiz ile feminist mücadelemiz üzerine konuştuk. 3 Mayıs günü gerçekleşen etkinlikte vefat haberini aldığımız Sırrı Süreyya Önder’i andık, yası, barışı ve umudu da paylaştık.

Kadın Örgütleri Kapasite Gelişim Alanları: İhtiyaç Analizi Raporu toplantılarını gerçekleştirdik

KİHEP eğiticileri ile 27 Mayıs, LGBTİ+ örgütleri ile 24 Haziran tarihinde Kadın Örgütleri Kapasite Gelişim Alanları: İhtiyaç Analizi Raporu’nun çevrimiçi tanıtım toplantılarını gerçekleştirdik. Raporun işaret ettiği alanları tartıştığımız toplantılarda bu ihtiyaç alanlarını güçlendirmek için yürüteceğimiz stratejileri konuştuk. 
Kazdağlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini konuştuk
 
Altınoluk Kadın Dayanışması ve Kazdağlı Kadınların katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Semineri’nde ilgi yoğundu. Seminerde toplumsal cinsiyet rollerinin etkileri ve baş etme mekanizmalarından, anayasal haklar ve kadına yönelik şiddete kadar pek çok konuyu ele aldık.
İstanbul Kent Konseyi yeni döneminde Yönetim Kurulu’ndayız

İstanbul Kent Konseyi 3. Dönem Genel Kurulu’na katıldık ve temsilcimizi bildirerek yürütme kurulu seçimlerine dahil olduk. Feminist ilkelerle sürdürdüğümüz mücadelemiz, bu kez Kent Konseyi’nin yürütme kurulunda devam edecek. Yeni dönemde de eşitlikçi ve kapsayıcı kent politikaları için kadın meclisini destekleyecek ve birlikte çalışacağız. Seçilen tüm yürütme kurulu üyelerini ve İstanbul Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi’yi dayanışmayla kutluyoruz.

Kız Kardeşlik Anıtı Çanakkale’de açıldı

Farklıyız Eşitiz Derneği, ELDER-KDM, Çanakkale Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen KİHEP Şenliği’nde, 300 kadının katılımıyla gerçekleştirilen seramik atölyesi çalışmasından doğan “Kız Kardeşlik Anıtı”, 30 Mayıs’ta Çanakkale’de açıldı. Kadınların kendi emekleriyle ürettiği seramik karoların bir araya gelmesiyle oluşturulan bu kamusal sanat eseri; farklılıklarımızla bir arada var olmanın, kadın dayanışmasının ve ortak üretimin gücünü görünür kılıyor. Açılışta konuşan Belediye Başkanı Muharrem Erkek, KİHEP’in Çanakkale’de 30 yıldır kesintisiz sürdürülüyor olmasının kentteki kadın mücadelesinin sürekliliğine ve gücüne işaret ettiğini vurguladı. 

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdık!

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından Danıştay’da açtığımız davanın reddedilmesi üzerine, temyiz yoluna gitmiştik. Temyiz başvurumuzun da reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduk ve eş zamanlı olarak çekilme kararını AİHM’e taşıdık. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının örgütlenme özgürlüğümüz bakımından da bir hak ihlali olduğunu biliyor, mücadelemizi ulusal ve uluslararası hukuk alanında her mecrada sürdürmeye devam ediyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni geri alacağız, etkin bir şekilde uygulatacağız. 


Kürtaj Hakkım! projesinde çalışmalarımız devam ediyor
Mor Çatı ve Women on Web ile beraber yürüttüğümüz Kürtaj Hakkım! projesi kapsamında atölyelerimize devam ediyoruz. 

Kürtaj hakkına yaklaşım atölyeleri: Şimdiye dek Türkiye’nin farklı yerlerinden 60’dan fazla sağlık bilimleri fakültesi öğrencileriyle gerçekleştirdiğimiz atölyelerde kürtaj hakkı için verilen feminist mücadele tarihimizi, kürtaj hakkının yasallaşma süreçlerini, ulusal ve uluslararası hukukta kürtaj hizmetine ilişkin hukuki çerçeveyi inceliyor, haplarla kürtaj dahil olmak üzere dünyada kullanılan güvenli kürtaj yöntemleri üzerinde duruyor ve Türkiye’de kadınların kürtaj deneyimleri üzerine aktarımlar yapıyoruz.

Kadın örgütleriyle kürtaj hakkı atölyesi: 15 farklı kadın örgütünden 23 kadının katıldığı bu atölyede, kürtaj hakkını feminist bir perspektiften ele aldık; kürtajın tarihi, küresel mücadele pratikleri, kürtajın  hukuki çerçevesi ve farklı kürtaj yöntemleri üzerine kapsamlı tartışmalar yürüttük. Kadınların kürtaj deneyimlerinden yola çıkarak ortak sorunları ve mücadele yollarını konuştuk, bilgi ve deneyim paylaşımı yaptık.

  

Türkiye’nin Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) sürecindeki tüm çalışmalarımız:

Her beş yılda bir gerçekleşen Türkiye’nin resmi gözden geçirme oturumları öncesinde KİH, Mor Çatı ve Kadın Koalisyonu olarak bir ortak rapor hazırlayıp sunmuştuk. BM İnsan Hakları Konseyi'nin 49. Oturumu’nda, Türkiye’nin insan hakları karnesi dördüncü kez gözden geçirilmesini Cenevre’de takip ettik. Kadınlar, feministler ve insan hakları savunucuları olarak yaptığımız savunuculuğun sonucunda tam 10 ülke, Türkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalamaya çağırırken, 41 ülke, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cezalandırılması ve mağdurların korunmasına ilişkin önlemler alınmasını istedi

Ayrıca, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, BM Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Ayrımcılıkla Mücadele Çalışma Grubu, BM Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Bağımsız Uzmanı ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ile görüşerek, hazırladığımız EPİ raporunda kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin öne çıkan bulgu ve tespitlerimizi paylaştık.

Sonrasında, Türkiye’nin değerlendirmesinde toplumsal cinsiyet alanında verilen tavsiyeleri ve gözlemlerimizi kadın ve LGBTİ+ örgütleriyle paylaşmak için bir toplantı organize ettik. 50 örgütle EPİ nedir, çıktıları ve işlevi nedir ve kadın ve LGBTİ+ örgütleri bunu nasıl bir savunuculuk aracı olarak kullanılabilir sorularına dair bilgi ve deneyimlerimizi aktardık. Hazırladığımız son ortak raporu ve savunuculuk sürecini ve Türkiye’ye verilen tavsiyelerle bundan sonra kadın ve LGBTİ+ örgütleri olarak neler yapabileceğimizi tartıştık. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’yle (OHCHR) Türkiye’den yerel kadın ve LGBTİ+ örgütlerini çevrimiçi bir toplantıda buluşturduk

Mor Çatı ve Kadın Koalisyonu ile birlikte Türkiye’nin EPİ gözden geçirme sürecinde iletişim kurduğumuz OHCHR ofisi ile Türkiye’den 7 kadın ve LGBTİ+ örgütünü buluşturduğumuz bir toplantı düzenledik. Toplantıyla hem OHCHR ofisini Türkiye’de yerellerde kadın ve LGBTİ+ hakları alanında yaşanan gelişmelere ilişkin ilk elden bilgilendirdik hem de yerel örgütlerin uluslararası mekanizmalarla iletişim ve ilişki kurabilmelerini sağlayarak uluslararası savunuculuk konusunda destek verdik. 

KİHEP ağımızla Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) 69. Oturumu çıktılarını paylaştık

Bu sene Türkiye’den kadın örgütleriyle beraber KSK’ya katılıp, bir paralel etkinlik düzenlemiştik. KSK 69. Oturumu’nun çıktılarını ve oturum boyunca yaşanan gelişme ve gözlemlerimizi paylaşmak ve KİHEP ağımızdaki kadın örgütlerinin KSK’yı daha aktif ve etkili kullanabilmelerini desteklemek için bir toplantı organize ettik. Toplantımızda KSK nedir, çıktıları ve işlevi nedir ve kadın örgütleri KSK’yı nasıl daha aktif ve verimli kullanabilir sorularına ilişkin aktarımlarda bulunduk ve oturuma ilişkin gözlemlerimizi paylaşarak birlikte tartıştık. 

“Kayyım Siyasetine Karşı Feminist Politika” başlığıyla Feminist Buluşma gerçekleştirdik

Bu yılın ilk feminist buluşmasında kayyım politikalarını ele aldık. Seçilmiş Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan Rojda Kızgın ve feminist yerel yönetim uzmanı Zelal Yalçın’ın konuşmacı olduğu buluşmamızda; kayyım uygulamalarının toplumsal cinsiyet eşitliği kazanımlarına etkilerini, kadınların yerel yönetimlerdeki deneyimlerini ve feminist mücadele stratejilerini hep birlikte değerlendirdik. Van’dan İstanbul’a uzanan bu kayyım politikasının yeni olmadığını ve kayyımın yalnızca anti-demokratik değil, aynı zamanda patriyarkal bir müdahale olduğunu deneyimlerden yola çıkarak konuştuk.

İstanbul Onur Haftası’nda Bu Kalabalığı Hatırla belgeselimizin gösterimini yaptık
 
İstanbul Onur Haftası’nda belgesel serimizin son bölümünü birlikte izledik. Ardından, TCK ve Medeni Kanun’da yapılmak istenen LGBTİ+ karşıtı ayrımcı yasa değişikliği gündemlerine ilişkin birlikte tartışık, feministler ve LGBTİ+’lar olarak birlikte yasa yapım süreçlerinde verdiğimiz mücadelenin hafızasına yaslanarak bir kez daha ortak mücadele ve dayanışma örmenin önemi üzerine konuştuk.
9. Olağan Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik

Yeni dönem ve önceki dönem yönetim kurulu üyelerimiz, dernek üyelerimiz ve geniş ekip üyelerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz yönetim kurulumuzda 2024’teki çalışmalarımızı paylaştık ve hep birlikte önümüzdeki dönemi değerlendirdik. Yolumuzun kesiştiği herkese çok teşekkür ederiz. 
Yayınlar
Katıldığımız Etkinlikler
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Bakırköy Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Kadınlar İçin Güvenli Yaşam Çalıştayı

  • 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’ndeki hak ihlallerine karşı suç duyurusu eylemi

  • Lund University ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğinde yürütülen Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Zamanlarda Mücadeleler Çalıştayı

  • Bu yıl teması “Dar Alanda Savunuculuk” olarak belirlenen Etkiniz Forum

  • Fòs Feminista’nın #ForAllFamilies kampanyasının lansmanı 

  • CHP İstanbul İl Örgütü’nün düzenlediği  Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı

  • CEİD’in düzenlediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Israr Etmek Semineri

  • Panelist olarak katıldığımız AB TACSO 3 STK Yönetişimi Bölgesel Çalıştayı

  • Türkiye Belediyeler Birliği’nin davetiyle Ankara’da düzenlenen Güçlü Kentler için Kadınlar Programı

  • Sultangazi Kadın Dayanışması ile “Kadın Cinayetleri Politiktir” başlıklı Açık Kürsü Etkinliği

  • Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine konuştuğumuz Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Merkezinin etkinliği

  • 40 ülkeden aktivistlerin katıldığı, Türkiye’de toplumsal cinsiyet karşıtlığı ve gündemdeki ayrımcı yasa değişikliğine ilişkin sunum yaptığımız Uluslararası Sivil Toplum Dayanışma Forumu

Ziyaretler
  • Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Federasyonu (IFSW) değişim programı kapsamında bu yıl İtalya, Hindistan, Endonezya ve Fas`tan gelen uzmanları derneğimizde ağırladık. 
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ettik.
Twitter
Facebook
Website
Instagram
YouTube
Email
© 2024 Kadının İnsan Hakları Derneği, Tüm Hakları Saklıdır.

Adresimiz
Ağa Çırağı Sok. Pamir Apt. No:7 Kat:2 Daire:7 34437 Gümüşsuyu / İstanbul
Telefon: 0212 251 00 29
E-Posta: [email protected]